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Questions Frequently Asked by Human Resources 
Administration Employees 

 
 
 
 
 
Q. What is the Conflicts of Interest Board? 

 
A. The Conflicts of Interest Board (COIB) was established in 1989 with the 

revision of the City Charter. It is the agency charged with the administration 
and enforcement of the City’s ethics law. The Conflicts of Interest Law, 
contained in Chapter 68 of the City Charter, deals with the conflicts that might 
arise for any City employee between his or her public duties and private 
interests. Most conflicts are financial in nature, falling into the following 
categories:   Gifts and Honoraria, Moonlighting, Post-City Employment, 
Ownership Interests, Financial Relationships, Political Activities, and 
Volunteer Activities. 

 
 
 
Q. Can I use the city telephone for personal phone calls? 

 
A. Check with your supervisor as each agency has individual policies on use of 

office equipment. However, you should know that using city resources for 
any political or business purpose is strictly prohibited citywide. 

 
 
 
Q. I’ve heard about the “valuable gifts” rule. Could you explain it? 

 
 
 

A. HRA employees, like all other City employees, are restricted from accepting 
gifts with a value of $50 or more from any person or firm doing business with 
the City, not just HRA. This includes cash, tickets to concerts, plays, or sports 
events, as well as travel expenses and meals. 
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Q. I have been working with a particular client who appreciates the service I 
have provided.   For the holidays, he has offered me a small box of 
chocolates. Can I accept this item? 

 
A. No.  A stricter “no tips” rule, rather than the $50 “Gift” rule would apply in 

this case.  Gifts, even small ones, that come from an HRA client you serve 
would be considered ‘gratuities’, or tips.    The law strictly forbids public 
servants from accepting any gratuities. 

 
 
 
Q. As an HRA employee, can I offer additional outside services for pay to 

clients with whom I deal in my HRA job?  For instance, counseling? What 
about outside businesses that do not relate to my HRA work, such as 
plumbing, tax preparation, or real estate – may I offer these to my HRA 
clients? 

 
A. No.  Such behavior would violate the Conflicts Law’s restrictions on using 

your official position for personal gain, as your clients may not feel free to say 
no.  (And even if the client does not feel pressured in a particular case, the 
financial arrangement between you would still present a violation.) Similarly, 
you should not refer your HRA clients to businesses run by your family, 
friends, or financial associates. 

 
 
 
Q. A not-for-profit I work with at my HRA job asked me if I might be 

interested in leaving HRA and working for them. May I interview for a 
position with that firm? 

 
A. You could pursue the opportunity, but first you’d have to be removed from 

your dealings with that firm. (“Being removed” means that you have 
requested to be removed from any dealings with the not-for-profit and your 
boss has agreed.) Also, the interviews have to be on your own time; you may 
not use HRA supplies or personnel, and you couldn’t use HRA letterhead for 
any correspondence regarding the position. 

 
Q. The job would involve my returning to HRA, on behalf of the not-for-profit, 

to discuss business. Does that pose a problem? 
 

A. Yes. Former HRA employees are prohibited from appearing before HRA on 
business for a period of one year. This means you may not appear in person, 
write letters, or make phone calls to HRA on behalf of your new employer for 



3  

one full year after leaving City employment. You are not restricted from 
returning to your old office to have lunch with friends, as long as your purpose 
is social, not business. 

 
 
 
Q. Suppose I retired from HRA where I oversaw a grant program, and then six 

months   later  I  wanted  to   establish  a   consulting   firm  representing 
not-for-profits that are seeking contracts with HRA. Would this be a 
problem? 

 
A. You cannot, as a former employee, communicate with your old agency for one 

year.  So you can’t make phone calls, attend meetings, or write letters on 
behalf of your clients to HRA.  Since this is what is usually involved in 
consulting, you might, with these restrictions in mind, have a hard time 
finding clients during your first year of post-HRA consulting. 

 
 
 
Q. I just accepted a position with the State Office of Temporary and Disability 

Assistance doing the same thing I am doing for the HRA. Is this a conflict? 
 

A. No. The State Office of Temporary and Disability Assistance is a government 
entity.  Positions with government entities are exempt from the Conflicts 
Law’s Post-Employment Rules under the “government-to-government 
exception.” However, due to the large number of regulations in government, 
you may want to consult HRA’s Employment Law Division, or another 
advisor, to ensure that your position does not violate rules aside from the 
Conflicts Law. 

 
 
 
Q. I just learned through my HRA job that HRA is considering purchasing a 

state of the art e-mail system that uses brand new technology.  I have a 
friend who’s in that field and I’d like to discuss it with him. I can do this, 
can’t I? 

 
A. No. A public servant may not disclose confidential information concerning the 

property, affairs, or government of the City, including HRA, that is obtained 
as a result of his or her official duties and that is not otherwise available to the 
public. 
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Q. My daughter lives with me at home and is late in paying me her share of the 
rent. She receives public assistance. Can I check WMS to find out when she 
will be able to pay? 

 

 
A. Absolutely not. The Conflicts Law strictly prohibits public employees from 

disclosing confidential information, for any reason, or for using their official 
positions for personal gain.  HRA employees have been terminated solely for 
accessing the WMS database for personal purposes. 

 
 
 
Q. I have lost the contact information for an old personal friend who receives 

public assistance.  Can I check my friend’s record in WMS to find his 
current contact information? I know there are rules on accessing the 
database for personal purposes, but in this case my friend would appreciate 
my doing so. 

 

 
A. Again, you may absolutely not access WMS for this purpose. These rules are 

clear and cannot be bent, even for an innocuous or well-meaning purpose. 
Using the WMS database for any personal purpose will violate the law and 
will trigger an enforcement action.   If, by coincidence, you find that a friend 
or acquaintance has appeared before you as an HRA client, you should notify 
a supervisor before taking any official action, in order to avoid even the 
appearance of using your position for personal purposes. 

 
 
 
Q. What if a client with whom I have no connection approaches me in the HRA 
building lobby asking for information? Can I look up this client’s case to be 
helpful, even though it is not strictly part of my job to do so? 

 
A. No. In fact, HRA policy prohibits you from looking up any case in WMS, 

even for HRA-related reasons, unless looking up that case is part of your job 
description.   If you aren’t looking up your own client’s case, or aren’t 
assigned to a telephone help-line or similar unit, you should avoid looking up 
cases of HRA clients, or at least ask a supervisor before proceeding, even if 
you’re only trying to be helpful. 

 
Q. My sister is looking for a job as a caseworker.   May I give her resume to 
HRA employees, or email HRA colleagues recommending her for a position? 

 
A. No. Both the HRA Code of Conduct and the Conflicts of Interest Law strictly 
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prohibit HRA employees from taking any action to help a close relative, or the 
spouse or registered domestic partner of a relative, or someone with whom 
HRA employees have a financial relation, to get a job at HRA or any other 
City agency. 

 
Q.   Let's see if I understand this.  My brother's wife is looking for a job in a 
different  division  from  mine.   Does this  mean  that I  can't  make  a  call  to 
encourage them to hire her? 

 
A. That's right. If you work for HRA, you may not make that call! You may not 

handle anything, in your official HRA capacity that has to do with a potential 
financial benefit to you, a financial associate, or a relative. You must disclose 
this kind of conflict to your supervisor and recuse yourself from such a matter. 

 
Q. What if I know of a job opening with an HRA vendor?  Can I call my 
contacts at the vendor to try to put in the good word for my sister? 

 
A. No. Making such a call creates at least the appearance that you attempting to 

obtain a benefit for your sister (the job) through your City contacts. You may 
tell your sister of the job opportunity, provided that the vacancy is posted, but 
she must apply for the job without your help or recommendation. 

 
Q. Can I take a second job with a firm that has business dealings with the City 
or HRA? 

 
A. The Conflicts Law places restrictions on outside work for companies that have 

city business.  In this case, the job would normally be prohibited by a 
provision that forbids city employees from accepting a position with any firm 
that has business dealings with the City. 

 
However, waivers of this rule are available, depending on circumstances. You 
must first receive written approval from the Commissioner, stating that your 
second job would not conflict with your official HRA duties. Contact the 
HRA Employment Law Division to see if the Commissioner will approve 
your request.   The approval, if granted, will be forwarded by HRA to the 
COIB along with a request for a waiver. If the COIB sees no conflict, you will 
be granted a written waiver and you will be permitted to take the second job. 
If the firm has dealings with HRA, obtaining a waiver is more difficult, but 
each waiver request is handled on a case-by-case basis. And, if you receive a 
waiver, there will be some conditions contained within it that you must 
follow.  Such conditions might include: not performing your outside work 
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with City resources or on City time, not representing your outside employer 
before City agencies, and the like. 

 
Q. Can I appear before HRA independently to represent clients? What about 
to help family members or friends apply for benefits? 

 
A. No. The Conflicts of Interest Law prohibits City employees from appearing 

before HRA or any other city agency on behalf of any private interest, a 
category which includes family members or clients of your private consulting 
business.  To ‘appear’ means to show up at HRA, to call HRA, sign your 
name to a business document that is submitted to HRA, or otherwise present 
yourself before HRA on a business matter. 

 
This rule prevents you from appearing before any other city agency as well as 
HRA. If you run any outside business or not-for-profit, you cannot be the 
organization’s representative before the city, for instance by meeting with city 
inspectors or submitting plans or proposals to city agencies.   A waiver 
allowing you to make certain kinds of appearances before other City agencies 
(but not your own) might be possible, depending on your situation. 

 
While you cannot appear before HRA for any outside business purpose, you 
can still provide publicly available information to anyone who asks you. For 
instance, it would be OK to give a family member general public information 
about applying for benefits. But the Conflicts Law does prohibit public 
servants from accepting outside compensation for performing work that HRA 
could assign them to do, so you could not accept payment or favors in 
exchange for the advice you provide.  And, to avoid confusion about your 
role, it’s advisable to tell them not to mention your name when they do apply 
for benefits. 

 
Q. What is the prohibition on having an ownership interest in a business? 

 
A. The restriction is on having an interest in a firm that does business with the 

City.  Like the restriction on second jobs with firms doing business with the 
City, you would need permission of the Commissioner and an order from the 
COIB to get an exception to this restriction.  This also applies to ownership 
interests of your spouse, domestic partner, and children under 18. 
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Q. Do the rules on outside employment and ownership interests change if I take 
a leave of absence from my HRA job? 

 
A.  No.  As long as you are still considered an HRA employee, you must still 

abide by the Conflict of Interest rules on outside employment and ownership 
interests, even if you are on unpaid leave from your HRA job. 

 
Q. What are the restrictions on political activities? 

 
A. Being a public servant does not prevent you from engaging in political 

activity. However there are a few rules: 
 

►You must perform all your political activities on your own time; 
 

►You may not use HRA e-mail, letterhead, supplies, equipment, workspace or 
personnel; 

 
►You may not coerce or induce fellow employees to participate in or contribute 

to a campaign by threatening their job or by promising them a raise or 
promotion; 

 
►You may not even ask subordinates to contribute to or participate in a 

campaign; similarly, you may not ask your HRA clients or other professional 
contacts with whom you work to contribute to or participate in a campaign. 

 
► If you are a high-ranking HRA official you may not engage in fund-raising for 

certain political campaigns or hold certain political party offices. For further 
information and guidelines, contact the HRA Ethics Counsel. 

 
Q. My assistant is a skilled tradesperson who does great work. Can I hire her to 
do work for me at home? 

 
A. No. Superiors and subordinates are prohibited from having any kind of 

financial relationship. This includes loaning money, other than a nominal 
amount, going into business together, employing one another, or paying for 
goods and/or services. It also includes being in a sou-sou, or informal 
savings club, together. This also includes getting into a financial relationship 
with the spouse of a subordinate. 
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Q. You mean if my subordinate is in financial trouble, I cannot even loan her 
five hundred dollars interest-free until she gets her next paycheck? 

 
A. Correct, you cannot make the loan. Even though you mean well, any financial 

relationship with your superior or subordinate is off limits. 
 
Q. I would like to volunteer to be on the Board of Directors or volunteer in an 
administrative capacity for a not-for-profit that has dealings with HRA. Is that 
a conflict of interest? 

 
A. It could be. In such a case, you must first obtain written permission from the 

HRA Commissioner.  Contact the HRA Employment Law Division to obtain 
this permission.  If you receive approval, you will have to abide by the 
following restrictions: All of your volunteer work must be done on your own 
time; you may not use HRA letterhead, supplies, equipment, or personnel for 
the work; you may not take part in any business the not-for-profit has with the 
City; you may not be compensated (if you are, you would be covered by 
second-job restrictions); and you may not use confidential HRA or City 
information,  nor  may  you  use  your  HRA     position  to  benefit  your 
not-for-profit. 

 
 
 
 
Q. I serve without pay on the Board of Directors of a not-for-profit 
organization that receives a grant from the Parks Department but has no 
dealings with HRA. Is this okay? 

 
A. Yes, provided that you have nothing to do with the organization’s business 

dealings with the City and that none of the work is done on City time or using 
City resources or personnel. 



9  

These materials are intended as a general guide. For more information on the 
Board or on the conflicts of interest or financial disclosure laws, call or write the 

Board at 
 
 
 
 

NEW YORK CITY CONFLICTS OF INTEREST BOARD 
 

2 LAFAYETTE STREET, SUITE 1010 
 

NEW YORK, NY 10007 
 

212-442-1400 (TDD 212-442-1443) 
 

OR VISIT THE BOARD’S WEB SITE AT 
 

http://nyc.gov/ethics 

http://nyc.gov/ethics

