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General Municipal Law §§ 239-C, 239-L, 239-M, 239-N; Town Law §§
271, 272-A, 274-A, 274-B, 276(1).

Under General Municipal Law § 239-c(2)(c), a county planning board
member must recuse him-or herself from voting on any matter that was the
subject of a vote, proposal or application before any body in the municipality
where the individual serves as an official. In determining whether to appoint
an individual to the county planning board, the county legislative body may
consider the frequency of recusals required by an individual who serves as
an official in a town and two villages located within the county. However, if
the individual is so appointed, the individual does not need to recuse him-or
herself from matters refeued back to the town planning board, on which the
individual serves, after being reviewed by the county planning board.

Michael G. Reinhardt, Esq.
Assistant County Attorney
County of Ontario
Ontario County Courthouse
27 North Main Street, 4th Floor
Canandaigua, New York 14424

Dear Mr. Reinhardt:

You have asked whether an individual may be appointed as a member of a
county planning board where the individual already serves as a member of a
town planning board in the same county and is also employed as Director of
Development of one village in the county, and as a building inspector/zoning
code enforcement officer for another village also located in the same county.
You have also asked, in the event the positions are deemed compatible,
whether the individual, in his or her role as a county planning board



member, would have to recuse him-or herself from consideration of any
matter referred from the town and villages where the individual serves as an
official, and whether the county legislative body may take into consideration
the fact that this individual may be subject to frequent recusals -if that turns
out to be true -in deciding whether to appoint this individual to the county
planning board. Finally, you have inquired whether the individual must
recuse him-or herself as a member of the town planning board from
consideration of any matter referred back to the town planning board from
the county planning board.
We conclude that the positions are not per se statutorily or constitutionally
incompatible. However, as a member of the county planning board, the
individual would be statutorily required to recuse him-or herself from voting
on any matter referred not only from the town on whose planning board the
individual serves, but also from the villages where the individual serves as
building inspector/zoning code enforcement officer. We therefore conclude
that the positions may be incompatible if many matters are referred to the
county planning board from the town and the two villages where the
individual serves as an official. Accordingly, the county legislative body
empowered to appoint members of the county planning board should take
into consideration the number of recusals to which the individual would
likely be subject because of the numerous municipal positions the individual
holds. We further conclude that if the county legislature determines to
appoint the individual under these circumstances, the individual need not
recuse him-or herself as a town planning board member from consideration
of matters referred back to the town planning board by the county planning
board.

Background

The county planning board is responsible for coordinating development,
zoning and planning on a county-wide basis. See General Municipal Law §
239- c. If authorized by the county legislative body, the county planning
board also reviews certain classes of planning, zoning, site plan and
subdivision actions refeued by cities, towns or villages within such county
that may have an inter-community or county-wide impact. Id. §§ 239-c(3),
239-1, 239-m, 239-n. If the county planning board disapproves a proposal or
recommends modifications, the affected municipal agency may not act
contrary to the disapproval or recommendation except by a vote of a
majority plus one of its members. Id. § 239-m(5). Members of the county
planning board are to be selected in a manner determined by the county
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legislative body; they are subject to removal from the board by the county
legislative body for cause. rd. § 239-c(2)(b), (t).
The town planning board is responsible for developing or reviewing the
town's comprehensive plan, which forms the basis for development in the
town. Town Law §§ 271(14)(b), 272-a(4). The town planning board may
also be given authority to approve site plans and subdivision plats and to
issue special use permits. rd. §§ 274-a(2), 274-b(2), 276(1). Additionally, the
town planning board may be responsible for reviewing other matters before
final action is taken by town officials. rd. § 271(14)(a). Members of the town
planning board are appointed by the town board; they are subject to removal
by the town board for cause. rd. § 271(1).
You have advised us that the village building inspector/zoning code
enforcement officer positions held by the individual for two villages in the
county involve essentially the same duties, i.e., enforcing village
development and zoning codes, ordinances, and rules and regulations, and
monitoring building construction in each village to ensure that such projects
are undertaken in compliance with these laws.

Analysis

In the absence of a constitutional or statutory prohibition against dual
officeholding, one person may hold more than one office simultaneously
unless the offices are incompatible. Offices are incompatible if one is
subordinate to the other or there is an inherent inconsistency between them.
See O'Malley v. Macejka, 44 N.Y.2d 530,535 (1978); People ex reI. Ryan v.
Green, 58 N.Y. 295, 304-05 (1874); Matter of Dupras v. County of Clinton,
213 A.D.2d 952,953 (3d Dep't 1995). Although in other contexts the
differences between a public office and a position of employment may be
significant, the common law rules regarding dual officeholding apply
equally to an office, which generally involves the exercise of sovereign
authority and discretion, and a position of employment. See Matter of
Dupras, 213 A.D.2d at 953.
We have not identified any per se constitutional or statutory prohibition on
an individual's serving as a member of a county planning board at the same
time as he or she serves as a member of a town planning board located in the
county and works as a building inspector/zoning code enforcement officer
for two villages also located in the county. To the contrary, General
Municipal Law § 239-c(2)(c) expressly prohibits the preclusion of an elected
or appointed municipal official from serving as a member of a county
planning board "because such [individual] is an elected or appointed official
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of the county or a municipality." See also Town Law § 271(12) (no person
shall be disqualified from serving on a town planning board because of
membership on a county planning board).
However, this provision also dictates that a county planning board member
holding a municipal office should recuse him-or herself from consideration
of certain matters. Specifically, the law states that:
no member of a county planning board shall vote on any matter before such
board which has been the subject ofa proposal, application or vote before
the county or the municipality where he or she serves in such elected or
appointed capacity.
General Municipal Law § 239-c(2)( c). In our view, based on the plain
language of this provision, an individual must recuse him-or herself from
any matter that was considered by any body in the municipality where he or
she serves as an officer. The sweep of the provision includes matters that
were considered by municipal bodies other than the municipal board on
which he or she serves or the agency for which he or she works. The
provision also clearly applies to municipal officials generally, not just
officials serving on governing boards. Additionally, section 239-c(2)(c) does
not limit the recusal requirement to only those matters that were considered
by the municipality while the individual was serving as an official there;
recusal is required even if the prior vote, proposal or application occurred
before the individual's appointment as a municipal official. Accordingly, it is
our opinion that under the current law the individual at issue here, if
appointed to the county planning board, would be required to recuse him-or
herself from a vote on any matter that has been the subject of a vote,
proposal or application before any body of the town on whose planning
board the individual serves, or before any body of the villages that employ
the individual as a building inspector/zoning code enforcement officer.
This conclusion is supported by a comparison of General Municipal Law §
239-c(2)(c), enacted in 1997, with its predecessor (former General
Municipal Law § 239-b(I)), which expressly limited the recusal requirement
to votes relating to matters that had been the subject of a proposal,
application or vote before the specific municipal body on which the
individual served. The predecessor provision also clearly applied only to
officials serving on municipal boards. Specifically, former General
Municipal Law § 239-b(l) stated, in relevant part:
Any member of a municipal board who serves as a member of a regional or
county planning board may participate in any deliberations of such county or
regional board, but shall excuse himself or herself from any vote relating to
a matter or proposal before such county or regional planning board which is
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or has been the subject of a proposal, application, or vote before the
municipal board of which he or she is a member.
Former General Municipal Law § 239-b(l) (enacted 1991 and repealed
1997). A comparison of the statutory enactments demonstrates thus that the
1997 amendment broadened the recusal requirement. The statutory provision
no longer refers to recusal by a member of a municipal board as to matters
that were before that board, but rather refers to all members of the county
planning board recusing themselves from matters that were before the
county or municipality that he or she also serves.
We have previously concluded that where the holding of multiple offices
leads to frequent recusals, an individual should not hold all of the offices.
See Gp. Atty. Gen. (Inf.) No. 02-11; Gp. Atty. Gen. (Inf.) No. 84-34.
Frequent recusals would interfere with the individual's ability to perform his
or her duties as member of the county planning board and would therefore
diminish the individual's effectiveness as a member of that board. Thus,
notwithstanding the Legislature's determination that recusal would be an
effective remedy to eliminate conflicts of interest arising from dual
municipal affiliations among county planning board members, we conclude
that where a candidate for county planning board holds three municipal
offices, General Municipal Law § 239-c(2)(c) does not preclude the county
legislative body from considering how frequently the candidate would have
to recuse him-or herself from voting on matters before the county planning
board in deciding whether to appoint the candidate. If it appears that the
recusals will be pervasive, we would recommend that the individual not be
appointed to the county planning board.
Finally, we believe the law does not require that an individual serving on
both the town and county planning boards recuse him-or herself as a
member of the town planning board from considering matters referred back
from the county planning board after being reviewed at the county level. The
Legislature has specifically endorsed the concept that individuals may serve
on both town and county planning boards, see Town Law § 271(12) ("No
person shall be disqualified from serving as a member of the town planning
board by reason of serving as a member of a village or county planning
board."), and has provided a broad recusal requirement at the county level,
General Municipal Law § 239-c(2)( c). Thus, we believe the legislative
scheme indicates that recusal at the county level is sufficient to ameliorate
any conflict of interest when matters are referred back to the town planning
board.

Conclusion
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In sum, we conclude that an individual serving as a member of a town
planning board and as building inspector/zoning code enforcement officer in
two villages located within the county will have to recuse him-or herself as a
member of the county planning board from voting on any matters that have
been the subject of a proposal, application or vote before any body of the
town and villages in which the individual serves as an official. The county
legislative body may consider the frequency of such recusals in detemlining
whether to appoint the individual to the county planning board. However, if
the individual is so appointed, the individual does not need to recuse him-or
herself from matters referred back to the town planning board after being
reviewed by the county planning board.
The Attorney General renders formal opinions only to officers and
departments of State government. This perforce is an informal and unofficial
expression of the views of this office.

Very truly yours,

Laura Etlinger
Assistant Solicitor General in Charge of Opinions

By: Dorothy E. Hill
Assistant Solicitor General
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