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I. ISSUES 
 

a. May an entity invoke the receipts allocation provisions of sections 11-508(e-3), 11-
654.2(5)(6), or 11-604(3)(a)(10) of the Administrative Code of the City of New York (the 
“Code”) if it is not a registered securities or commodities broker or dealer 
(“Registered”)? 
 

b. May an entity invoke the registration status of a Registered single-member limited 
liability company (“SMLLC”), which it owns and treats as a “disregarded entity” for 
federal income tax purposes, in order to apply the allocation provisions of sections 11-
508(e-3), 11-654.2(5)(6), or 11-604(3)(a)(10) of the Code (the, “Broker-Dealer 
Provisions”) to receipts from activities the SMLLC does not conduct?   
 
 

II. CITATIONS 
 

Organizations that do business within and without New York City (the “City”) must allocate 
their incomes within and without the City to determine their City business income tax liabilities.  
Each City business income tax currently applies a three-factor formula, consisting of property, 
payroll and receipts, to perform that allocation.  See, sections 11-508, 11-604(3), 11-642, and 11-
654(3) of the Code.  This Update on Audit Issues concerns the allocation of receipts within and 
without the City.  For tax years beginning on or after January 1, 2018, receipts will generally be 
the only factor that determines income allocation under the City business income taxes.  

In the case of unincorporated businesses and federal S-corporations, the Code permits a 
“registered securities or commodities broker or dealer” to use unique customer-based rules for 
allocating seven enumerated categories of receipts, including: brokerage commissions, margin 
interest, gross income from principal transactions, certain underwriting revenues, interest on 
certain loans to affiliated entities, account maintenance fees, and fees for management or 
advisory services. See, sections 11-508(e-3) and 11-604(3)(a)(10) of the Code. In the case of 
federal C-corporations, for tax years beginning on or after January 1, 2015, the Code permits a 
“registered securities broker or dealer” to allocate receipts from securities or commodities broker 
or dealer activities with the same unique customer-based allocation rules for the same categories 
of receipts, with the exception of principal transactions, which are excluded. 

The Department of Finance (“DOF”) has observed that some taxpayers have interpreted the 
terms “registered securities or commodities broker or dealer” and “registered securities broker or  
dealer” broadly, apparently on the basis of two Finance Letter Rulings under which DOF  
permitted unregistered limited partnerships to characterize themselves as Registered.  DOF 
reached these determinations on the basis of specific representations from the letter ruling 
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applicants about the operation of the relevant United States securities laws.  See, Finance Letter 
Rulings #12-4934/UBT (dated August 19, 2013) and #13-4950/UBT (dated March 28, 2014, 
collectively, the “Broker-Dealer Rulings”).   

In particular, the Broker-Dealer Rulings relied on representations that the taxpayers were entitled 
to, and did, function as securities or commodities broker or dealers under an exemption from 
Securities and Exchange Commission registration requirements and pursuant to specific 
Commodities Future Trading Commission registrations.  The facts state: “Taxpayer can act a 
broker-dealer, perform all functions of a security broker or dealer, hold itself out to customers as 
a broker or dealer, and be treated as a broker-dealer by all parties with which it interacts.”  See, 
FLR #13-4950/UBT (dated March 28, 2014). The facts go on to state that: “[a]s a CPO 
[Commodities Pool Operator] and CTA [Commodities Trading Advisor], Taxpayer performs the 
functions of a commodities broker and dealer, acts as a broker and dealer, and is treated as a 
broker and dealer by all parties with which it acts, as those terms are commonly understood” 
(collectively, the “Representations”). See, Id. 

DOF has also been reviewing whether the sole member of a Registered SMLLC may use the 
SMLLC’s registration status as a basis for claiming that the sole member is Registered for 
purposes of allocating all its receipts.  SMLLCs are disregarded entities for City tax purposes if 
they are disregarded entities for federal tax purposes.  See, Fin. Memo 99-1 (October 21, 1999).  
A published New York State Department of Taxation and Finance Advisory Opinion permits a 
taxpayer to characterize itself as a broker-dealer for purposes of allocating the receipts that the 
SMLLC generated.  See, New York State Advisory Opinion TSB-A-13(11)C (dated December 
20, 2013, the, “NYS Opinion”).   

 
III. RECOMMENDATIONS 

Finance Letter Rulings are not precedential and bind DOF only to the taxpayer and facts, to the 
extent accurate, set forth in the ruling.  Accordingly, taxpayers may not rely on the Broker-
Dealer Rulings to take the position that unregistered entities may characterize themselves as 
Registered under the Broker-Dealer Provisions.   

Further, the Broker-Dealer Rulings do not reflect the current analysis of DOF with respect to the 
application of the Broker-Dealer Provisions because DOF has determined that the 
Representations in the Broker-Dealer Rulings are not reliable.  The letter ruling requests, and 
Broker Dealer Rulings themselves, did not establish that individual registered representatives, 
who are associated persons of another company that is Registered, would entitle their 
unregistered employer to act in the same capacity as a broker or dealer and earn securities or 
commodities transaction based compensation.  The letter ruling requests, and Broker Dealer 
Rulings themselves, also did not establish that registration as a CPO or CTA would entitle an 
entity to act in the same capacity as a broker or dealer, as that term is commonly understood.  

DOF may consider the application of the Broker-Dealer Provisions, on a case-by-case basis, to 
entities that establish they are themselves legally acting in the capacity of a broker or dealer with 
respect to receipts that are specifically enumerated in the Broker-Dealer Provisions; DOF would 
not, however, permit entities to apply the Broker-Dealer Provisions on the same facts presented  
in the Broker-Dealer Rulings.  For example, DOF may permit an entity that is registered with the 
Commodity Futures Trading Commission as a Floor Broker or Futures Commission Merchant to 
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characterize itself as Registered for purposes of the Broker-Dealer Provisions, but DOF would 
not permit an entity that is a CPO to characterize itself as Registered for the same purpose. 

Similarly, no basis exists, under the NYS Opinion or otherwise, for extending the application of 
the Broker-Dealer provisions to unregistered owners of Registered SMLLCs, apart from receipts 
the SMLLCs earn.  Accordingly, DOF will consider the application of the Broker-Dealer 
Provisions to receipts generated by an SMLLC that is legally acting in the capacity of a 
registered securities or commodities broker or dealer, but DOF will not permit entities to 
attribute the registration or activities of an SMLLC to themselves or their affiliates for purposes 
of applying the Broker Dealer Provisions to receipts earned by other entities and that the SMLLC 
did not earn in its capacity as a broker or dealer.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


