
 
 

 
 

 
PLAĆENO BOLOVANJE: ŠTA POSLODAVCI MORAJU DA ZNAJU  
 
Svi poslodavci moraju biti u skladu sa New York City’s Earned Sick Time Act (Paid Sick Leave Law) (Zakonom o baolovanju 
Njujorka (Zakon o plaćenom bolovanju) koji počinje 01.04.2014. Na osnovu zakona, zaposleni koji su pokriveni zakonomimaju 
pravo da koriste bolovanje za negu ili medicinski tretman za sebe ili članove svoje porodice.  

 
Odeljenje za potrošačka pitanja (DCA) pripremilo je ovaj informativni list da pruži smernice zaposlenima o njihovom pravu u okviru 
zakona. DCA će ažurirati ovaj list prema potrebi. Molim obratite pažnju na dnu lista gde se nalazi datum. Da biste pročitali zakon 
i najčešće postavljena pitanja idite na nyc.gov/PaidSickLeave. 

 
POSLODAVCI KOJI SU U OBAVEZI DA DOZVOLE BOLOVANJE 
 

Broj zaposlenih Količina 
bolovanja 

Plaćeno / 
Neplaćeno 

Iznos 

5 ili više 
 
Mora da radi 80+ sati u kalendarskoj godini 

Do 40 sati  Plaćeno Regularna dnevnica 
ne niža od $8 na sat 
(minimalac) 

1-4 
Mora da radi 80+ sati u kalendarskoj godini 
 

Do 40 sati Neplaćeno Nije primenjivo 

1 ili više domaćih radnika 
 
Mora da radi 80+ sati u kalendarskoj godini i mora da radi kod 
istog poslodavca duže od godinu dana 

2 dana Plaćeno Regularna dnevnica 
ne niža od $8 na sat 
(minimalac) 

*Beleška: “Kalendarska godina” podrazumeva 12 meseci provedenih u kontinuitetu kod poslodavca.  

 
Napomena: Ukoliko imate postojeću politiku davanja prava na bolovanje Vaša politika mora da se odnosi na Zakon.  

 
POSLODAVCI ČIJI ZAPOSLENI NE POTPADAJU POD ZAKON 
Zakon ne pokriva zaposlene koji rade 80 ili manje sati u kalendarskoj godini; student u saveznim radnim programima; zaposleni čiji 
je rad kompenzovan putem kvalifikovanih stipendija; zaposleni u vladinim agencijama; fizioterapeuti, terapeuti, govorni patolozi, 
audiolozi koji su licencirani od strane Odseka za obrazovanje države Njujork, oni sami određuju svoj radni raspored, imaju priliku da 
private ili odbiju posao koji im se nudi I plaćeni sup o satu što je veoma često više 4 puta u odnosu na savezni minimalac. Samostalni 
zaposlenici koji se ne nalaza u definiciji zaposlenih na osnovu New York State Labor Law; Učesnici radnog programa na osnovu 
iskustva (WEP); Određeni zaposleni kao predmet posebnog kolektivnog ugovora , zaposleni nisu obuhvaćeni Zakonom ukoliko je 
ugovor tako predviđa te daje uporedne benificije. Takođe, zaposleni na građevini i industriji namirnica ostvaruju pravo na osnovu 
posebnog kolektivnog ugovora, Zakon se ne primenjuje ukoliko ga Ugovor isključuje. Za poseban kolektivni ugovor i njegove smernice, 
pročitajte najčešće postavljena pitanja na nyc.gov/PaidSickLeave. 

 
OBAVEŠTENJE O PRAVIMA ZAPOSLENIH 
 

Zaposleni Datum pisanog zahteva za bolovanje 

Novi 
Prvi put zaposleni posle 1. aprila, 2014 

Prvi dan zaposlenja 

Postojeći 
Zaposleni pre 1. aprila, 2014 

1. Maj 2014. 

 
Svakom zaposlenom morate dati pismeno obaveštenje o pravu i načinu korišćenja bolovanja, uključujući iznos, pravo na žalbu kao 
i pravo na to da ih Vi kao poslodavac nećete sprečavati u tome. Obaveštenje u sebi mora da sadrži i kalendarsku godinu, uključujući 
početni I zaključni datum. Zaposleni imaju pravo na obaveštenje na engleskom jeziku, a ako na sajtu DCA postoji onda i na maternjem 
jeziku zaposlenog. Obaveštenje je moguće pronaći na nyc.gov/PaidSickLeave. 

 

SERBIAN 

http://www.nyc.gov/html/dca/html/law/PaidSickLeave.shtml
http://labor.ny.gov/ui/dande/ic.shtm
http://www.nyc.gov/html/dca/html/law/PaidSickLeave.shtml
http://www.nyc.gov/html/dca/html/law/PaidSickLeave.shtml


BOLOVANJE OBRAČUN I KORIŠĆENJE – VAŽNI DATUMI 
 

 Obračunska stopa Datum početka obračuna Bolovanje dostupno na korišćenje 

Zaposleni 

1 sat za svakih 
30 sati rada 

01.04.2014.  
(Postojeći radnik) 

30.07.2014. 
(Postojeći radnik) 

Prvi dan zaposlenja 
(Novozaposleni) 

120 dana po zaposlenju  
(Novozaposleni) 

Domaći 
radnik 

2 dana posle 
1 godine rada 

DCA će dati uputstvo na 
nyc.gov/PaidSickLeave 

DCA će dati uputstvo na 
nyc.gov/PaidSickLeave 

 
Izuzetak: Ako ste pokriveni posebnim kolektivnim ugovorom koji je stupio na snagu 01.04.2014. Vi počinjete da ostvarujete pravo na 
bolovanje na osnovu gradskog zakona onda kada Ugovor prestaje da važi. 

 
VOĐENJE EVIDENCIJE 
Morate voditi redovno dokumentaciju u skladu sa zakonom i čuvati je za tri poslednje godine. Sve informacije o zdravlju zaposlenog 
morate čuvati kao poverljive osim ako sam zaposleni ne da dozvolu da iste podatke možete objaviti u skladu sa zakonom. Morate voditi 
evidenciju koja može biti dostupna DCA nakon najave.  

 
NAJAVA 
Ako je potreba predvidiva, možete zahtevati do sedam dana unapred obaveštenje o nameri zaposlenog da koristi bolovanje. Ako je 
potreba nepredvidiva, radnik može dati najavu za bolovanje shodno situaciji (ukoliko je razumna). 

 
DOKUMENTI 
Ukoliko zaposleni koristi bolovanje duže od tri radna dana u kuntinuitetu imate pravo da tražite od licenciranog lekara pismeno 
obaveštenje o tome. Paid Sick Leave Law (Zakon o plaćenom bolovanju) Vam zabranjuje da od licenciranog lekara tražite medicinski 
razlog za otvaranje bolovanja. Objavljivanje može da se traži na osnovu nekih drugih zakona. Od zaposlenog možete da zatražite 
samo pismenu potvrdu da se bolovanje koristi u medicinske svrhe. 

 
NEISKORIŠĆENO BOLOVANJE 
Zaposleni može da prenese do 40 sati neiskorišćenog bolovanja u narednu kalendarsku godinu. Naravno, Vi ste u obavezi da im 
obezbedite samo 40 sati bolovanja.Vi sami birate –ali nije obavezujuće –da na kraju godine isplatite neiskorišćeno bolovanje. Ukoliko 
im isplatite neiskorišćeno bolovanje zaposleni ne može isto da prenese u narednu godinu I obezbeđujete zaposlenom sva prava na 
korišćenej bolovanja prvog dana nove kalendarske godine.  

 
SPREČAVANJE 
Ne možete sprečiti radnika da zatraži pravo na korišćenje bolovanja. U sprečavanje ili odmazdu uključene su pretnje, disciplinski 
postupak, degradacija, suspenzija smanjenje plate ili bilo koja vrsta štetnih aktivnosti protiv zaposlenig kao i kršenje prava koja 
zaposlenog su mu zagarantovana zakonom. 

 
ŽALBE 
Ako zaposleni podnese žalbu DCA, DCA će Vas kontaktirati poštom u pisanom obliku. U roku od 30 dana morate odgovoriti DCA. 
DCA će raditi sa vama i zaposlenim da bi se žalba rešila. Pomoć ćemo pružiti i Vama u skaldu sa zakonom. 

 
OBAVEŠTENJE O KRŠENJU PRAVA 
Ukoliko primate obaveštenje o kršenju prava, imaćete priliku da s eovaj problem reši bez saslušanja ili možete da se pojavite pred 
nepristrastnim DCA sudijom.  

 
Pažnja: Svi zaposleni moraju biti upoznati sa tim da Zakon stupa na snagu 01.04.2014. Do 01.10.2014. poslodavci će moći da se 
usaglase sa Zakonom bez mogućnosti a prva povreda Zakona neće se računati do 01.10.2014 za: 

 Poslodavce sa 1 do 19 zaposlenih  

 Proizvodna preduzeća navedena u odeljcima 31, 32, ili 33 na osnovu U.S. Department of Labor’s North American  
Industry Classification System (NAICS) ministarstva za rad US a celu listu možete videti na  
http://www.bls.gov/oes/current/naics2_31-33.htm.  

 
 
 

 

Pitanja? Želite li seminar da biste lakše razumeli zakon? 
 
Pozovite 311 (212-NEW-YORK izvan NYC) I tražite informacije o plaćenom bolovanju  
 
 

http://www.bls.gov/oes/current/naics2_31-33.htm

