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Re: Request for Letter Ruling 

 New York City Real Property Transfer Tax 

 Block:     Lots:     and 

 FLR No.: 15-4973/RPT 

 

Dear             : 

 

This letter responds to your request, dated     , on behalf of Mr.      (the “Taxpayer”) for a ruling 

that the transfer of units physically joined but for which the necessary permits to do this 

combination were not filed with the Department of Buildings should be treated as the transfer of 

an individual residential condominium unit for purposes of the New York City Real Property 

Transfer Tax (the “RPTT”). 

 

FACTS 

 

The facts presented are as follows: 

 

The Taxpayer is the surviving tenant by the entirety of Unit   and Unit       (the “Units”) at                                                                 

              in Manhattan.  The Taxpayer moved into the Units in the late 1950s.  Upon information 

and belief, the Taxpayer obtained permission from his landlord in the late 1950s to knock down a 

wall between the two units and to convert one of the kitchens into the laundry room.  Although 

the Units were physically combined, permits for the combination were not filed with the 

Department of Buildings.  The building subsequently converted to condominium ownership in 

the 1980s.  The Taxpayer and his wife closed on the purchase of the Units on            , 1989.  The 

Taxpayer’s wife passed away in 2011.   

The Taxpayer entered into a Contract for Sale of the Units (the “Contract”) dated             ,  to sell 

the Units together.  The term “unit” as used in the Contract refers to both units.  The Purchaser is 

buying the units with the intention to legalize the combination into one condominium unit after 

the closing. Further, the Contract provides that the closing on the sale of both units will occur 
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simultaneously and neither party will have the right to sell or purchase less that both units 

together (Contract Paragraph 35).  Additionally, the Contract states that a default to purchase or 

sell any of the units will constitute a default as to the other unit. Id. 

 

In support of your application you have submitted a copy of the deeds and the floor plan of the 

Units showing a three bedroom unit with a den and one kitchen that appears to be functionally 

one apartment. 

 

ISSUE 

 

You have requested a ruling the transfer of the Units by the Taxpayer will be treated as the 

transfer of an individual residential condominium unit and taxed at 1.425 percent of the 

consideration for the transfer. 

 

CONCLUSION   

 

Based on the facts presented, we conclude that the transfer of the Units by the Taxpayer should 

be treated as the transfer of an individual residential condominium unit and taxed at 1.425 

percent of the consideration for the transfer. 

 

DISCUSSION 

 

The RPTT applies to each deed conveying an interest in New York City real property when the 

consideration for the real property interest exceeds $25,000.  Section 11-2102(a) of the New 

York City Administrative Code (the “Code”).  The tax rate depends on the amount of 

consideration and the type of property transferred.  For “conveyances of one, two or three-family 

houses and individual residential condominium units” Code section 11-2102.a(9)(i) imposes a 

1.0 percent rate where the consideration does not exceed $500,000 and a 1.425 percent rate 

where the consideration is over $500,000 (the “Individual Rate”).  For “all other conveyances,” 

Code section 11-2102.a(9)(ii) imposes a 1.425 percent rate where the consideration does not 

exceed $500,000, and a 2.625 percent rate where the consideration is over $500,000 (the “Non-

individual Rate”).   

 

Individual residential condominium units.  In Finance Memorandum 00-6REV (“FM 00-6”), 

Real Property transfer Tax on Bulk Sales of Cooperative Apartments and Residential 

Condominium Units, September 8, 2011, the Department of Finance (the “Department”) 

addressed the issue of when the Individual Rate applies to a transaction in which a single grantor 

transfers more than one individual cooperative apartment or condominium unit to a single 

grantee.  Such transactions, described as bulk sales, are generally taxed at the Non-individual 

Rate because those transfers are not transfers of an “individual” apartment or unit under Code 

section 11-2101.a(9). 

 

In FM 00-6, the Department revised its earlier position that in order to qualify for the Individual 

Rate, adjacent cooperative apartments or residential condominium units must have been 

physically combined into a single residence.  The revised finance memorandum discusses three 

cases decided by the New York City Tax Appeals Tribunal in which the transfers of multiple 

condominium units that were not physically joined were held not to be bulk sales and, thus, 

qualified for the Individual Rate.  The revised Finance Memorandum states that the Department 
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will look to the facts and circumstances of the specific case when making a determination of 

whether there is a bulk sale. 

 

In this case, the Units have been physically joined for many years.  There is only one kitchen and 

it is clear from the floor plans submitted that the Units were intended to function as a one 

individual condominium unit. Therefore, this office has determined that based on the facts and 

circumstances, the transfer of the Units qualifies for the Individual Rate. 

 

This opinion is based on the facts as presented.  The Department of Finance reserves the right to 

modify its opinion in the event that the facts upon which this opinion is based are other than as 

described above. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

Diana Beinart 

General Counsel 

 

 

CS:cs 

 

 


