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Question:  I am a full-time City employee who is also interested in politics. The 
presidential election is coming up and I am hoping to volunteer for one of the campaigns. 
My volunteer work would involve door-to-door canvassing in my neighborhood and 
soliciting donations over the phone. Am I allowed to participate in these volunteer 
activities? 
 
Answer:   
 
Public servants are generally permitted to volunteer and work for political campaigns.  
However, Chapter 68 of the City Charter, the City’s Conflicts of Interest Law, does 
impose some limited restrictions on a public servant’s political activities. These 
restrictions exist to preserve the public’s trust in City government and to protect public 
employees from political pressure. So, while you are permitted to volunteer for the 
campaign, you should keep the following limitations in mind to ensure that you don’t get 
yourself into trouble.  
 
First and foremost, Chapter 68 prohibits City employees from using City time and 
resources for any political purpose. Accordingly, all of your political activities must be 
performed on your own time outside of your City work hours. Additionally, no City 
resources, including City computers, e-mail, letterhead, telephones, equipment, and 
personnel, may be used in connection with your political activities. While your agency’s 
Acceptable Use Policy may allow for some limited personal use of City resources and 
time, the policy does not apply to political activities, which means that absolutely no City 
resources, not even a single photocopy or e-mail from your City account, can be used for 
your political activities.  
 
The conflicts of interest law also places limitations on the extent to which a public 
servant may solicit other public servants to engage in political activities. Most notably, a 
public servant may not even ask another public servant who is their subordinate to 
participate in or contribute to a political campaign. This prohibition applies not only to 
solicitations in the workplace, but also to solicitations made outside of work, meaning 
that you cannot solicit donations or participation from any City subordinates who you 
might come across in your neighborhood or over the phone.  

 



 
Finally, you are not permitted to use your City position to obtain or attempt to obtain any 
advantage for the campaign. In the context of soliciting donations or canvassing on behalf 
of a political campaign, you are prohibited from identifying yourself by your City title 
and thus implying that you can obtain some benefit for a potential contributor by way of 
your City position. As a related matter, you are also prohibited from using or disclosing 
any confidential City information to assist the campaign. If, for example, you have access 
to private financial information of City residents through your City position, you could 
not use or disclose that information to help target solicitations for the campaign.  
 
As always, you should keep in mind that your own City agency may have additional rules 
regarding political activities, so be sure to check with your agency before signing up to 
volunteer. If you have any questions about whether your political activities would create 
a conflict of interest, call the Conflicts of Interest Board at 212-442-1400 and ask for the 
attorney of the day. You can also email us through our website 
(http://www.nyc.gov/ethics) by clicking on “Contact COIB.” All calls and emails are 
confidential, and you may contact us anonymously.    
 
 
 
 

 Dave Jaklevic is Assistant Counsel for Enforcement at the 
New York City Conflicts of Interest Board.  
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